Publikacije

Zgrabi priložnost, ujemi izkušnje (2017)

Odločitev za odhod v tujino nemalokrat oteži pomanjkanje informacij, zajetna bera birokratskih ovir, pregovorno rečeno prazna študentka denarnica in tabuji o iskanju stanovanja, nakupovanju hrane in potovanjih.

Pri Mednarodnem odboru Zveze ŠKIS smo prepričani, da je vsaka izkušnja, ki jo med študijem pridobite izven svoje cone udobja, ključna pri iskanju zaposlitve in fleksibilnosti v vsakodnevnem življenju.

Prav tako smo prepričani, da vsak odhod preko meja naše države ne predstavlja nujno hladnega tuša in dodatnega udarca za vašo denarnico.

Pred vami je zajetna bera nasvetov in idej, kako čim lažje opraviti z birokratskimi ovirami ali kako pridobiti kakšen dodaten evro, ki se prepletajo s povsem praktičnimi idejami, kako iz svoje izkušnje potegniti kar največ.

Naj vam bo na poti proti uspehu glavno vodilo slovenski rek »Priložnost zamujena, ne vrne se nobena!«.

Zato le zgrabite svojo priložnost in ujemite izkušnje!

 

Po izkušnje v tujino (2015)

Na Zvezi ŠKIS smo močni zagovorniki pomena pridobivanja izkušenj, novih znanj in spoznanj v tujini  – seveda pa mladih ne želimo nikamor pregnati. Nasprotno. Verjamemo, da lahko Slovenija s pravimi političnimi in zakonodajnimi potezami v prihodnosti ponudi mnoge priložnosti za mlade, četudi je situacija dandanes daleč od rožnate.

Želimo pa predstaviti možnosti in priložnosti za pridobivanje novih znanj, dragocenih izkušenj in nepozabnih doživetij v tujini. Teh je namreč izredno veliko, na vsakem posamezniku pa je, da poišče sebi najprimernejše in jih udejanji.

S tem namenom smo na Mednarodnem odboru izoblikovali publikacijo, v kateri naslovnimo tri ključne sklope – študij in štipendije, prakse in pripravništva ter prostovoljstvo in mladinski aktivizem. Drugi del publikacije smo namenili našim študentskim klubom in podrobneje predstavili enega izmed programov Erasmus+, ki je za organizacijo mednarodnih projektov v lokalnem okolju najbolj primeren.

 

Mladi za mlade: Nič o mladih brez mladih (2013)

Projekt Mladi za mlade: Nič o mladih brez mladih je bila priložnost za mlade, da povedo kar želijo, da prenesejo teorijo v prakso in osvojijo nova znanja in veščine. Namen projekta je bil spodbuditi mlade k aktivnem sodelovanju na sklopu delavnic, ki vključujejo tematike, s katerimi se mladi srečujejo pri mladinskem delu, v procesu izobraževanja, v življenju, itd. Skozi delavnice so osvojili različna znanja, poskrbelo se je za prenos izkušenj, ustvarilo nove stike, oblikovalo nove tehnike, metode in modele. Poskrbeli smo, da smo na enem mestu ujeli mlade z različnimi problemi, s skupnimi značilnostmi in različnimi rešitvami. Skupina mladih iz različnih koncev Evrope se je odrazila kot dobra ekipa, znotraj katere je bilo posameznikom omogočeno učenje, pridobivanje in prenos znanja.

Sam projekt prinaša izredno uporabne rezultate, ki jih projektna skupina mladih ne želi zadržati zase, temveč deliti s teboj, dragi bralec /-ka.  V dobri veri, da je v današnjem času veliko mladih, ki se želijo srečati s samim projektom, so doseženi rezultati predstavljeni v tem priročniku.

http://issuu.com/eva.omerza/docs/mladi_za_mlade_slo/1?e=0/5270332